Ryba - Fugu


Fugu je ryba z čeľade štvorzubcovitých, a je známych 23 druhov. Väčšina z nich obsahuje silné dávky tetrodotoxínu – čo je jed, ktorý blokuje prenos nervových impulzov, a dochádza tak k ochrnutiu svalových oblastí. Tetrodotoxín je uložený hlavne v pečeni, pohlavných orgánoch a koži.

Aj napriek tomu, že je táto pochúťka až smrteľne nebezpečná, neodradí to gurmánov od jej konzumácie. Svalová hmota, ktorá zostane po odstránení  jedovatých častí, má jemnú a výraznú chuť.

Od roku 1958 môžu pripravovať rybu fugu len špeciálne vyškolení kuchári, pretože prudký jed v jedinej rybe by dokázal zabiť naraz až tridsať konzumentov. Príznaky otravy sa dostavia  už po niekoľkých minútach. Najprv sa prejaví menšia nevoľnosť, potom začnú tŕpnuť pery, ruky a nohy úplne znecitlivejú. Obeť umiera za plného vedomia na ochrnutie dýchacích svalov a zástavu srdca.

Príprava a konzumácia fugu
V Japonsku sa konzumujú jedlé časti z 22 druhov rýb fugu. Kuchári, ktorí majú za sebou dvojročný kurz. Kuchári používajú pri príprave ryby fugu špeciálny nôž – fugu hiki, ktorý musí byť uložený mimo ostatných nožov.  Odstránené jedovaté zvyšky – pečeň, koža a pohlavné orgány sa ukladajú do špeciálnych kontajnerov na nebezpečný odpad.